Ruoan tuottaminen on maailman tärkein tehtävä.

Meidän Tila sijaitsee Montolan kylässä Lammilla, Hämeenlinnan pikkupitäjässä.

Me, Aatu ja Titta Liukkala, otimme vastuun tilasta 2010-luvun alussa ja siitä lähtien ovat puhaltaneet kasvun ja kehityksen tuulet. Olemme satsanneet toiminnan kehittämiseen todella paljon.

Tilallamme panostetaan paljon eläinten fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiin. Vapaus liikkua, syödä ja nauttia lajitoverien seurasta sekä mahdollisuudet vaikuttaa omaan olotilaan ovat keskeisiä hyvinvoinnin lähteitä. Niin eläimillä kuin meillä ihmisilläkin!

Tilan 90 lehmää asuvat vuonna 2015 valmistuneessa pihattorakennuksessa, joka luo lehmille laidunmaisen navettaympäristön ja mahdollistaa niille lajinmukaisen käyttäytymisen. Lehmät voivat syödä, maata ja liikkua oman tahtonsa mukaan. Hankimme vuonna 2023 lypsyrobotit, jotka antavat lehmille mahdollisuuden käydä myös lypsyllä omaan, yksilölliseen tahtiinsa.

Maitoauto noutaa tilaltamme vuodessa jatkojalostukseen noin miljoona litraa maitoa.

Tilamme maidon ostaa Arla Suomi yhteistyöryhmään kuuluva Ruhan Meijeri Oy ja maito jalostetaan ja pakataan Hämeenlinnassa.

Jotkut viisaat ovat sanoneet, että etsiessä onneaan, ihmisen tulisi palata lapsuuteen ja miettiä mitä teki kolmen vuoden ikäisenä. Mille sinun sydämesi paloi silloin? Meidän sydämemme paloi jo silloin maalle, maalaiselämälle ja ruoan tuottamiselle. Emme ole valinneet maata, maa valitsi meidät tähän, maailman tärkeimpään tehtävään.

Me tuotamme maitomme intohimolla.

Miksi lehmä?

Vai sittenkin miksi ihmeessä mikään muu kuin juuri lehmä?

Lehmä on kiertotalouden kuningatar, joka hyödyntää ravintonaan useita sellaisia tuotteita, joita meidän ruoansulatuksemme ei pysty käsittelemään. Esimerkkinä vaikka leipomoihin kelpaamaton vilja, rypsiöljyn valmistuksessa syntyvä rypsirouhe, panimo- ja perunateollisuuden sivutuotteet sekä tietenkin lehmän tärkein ravinnonlähde, hiiltä sitova, eroosiota ehkäisevä ja maaperää hoitava nurmi!

Me saamme lehmältä paljon. Tärkeimpänä maitoa! Maito on koko maailman ruokahuollossa valtavassa roolissa sen ravintosisällön sekä jalostettavuuden takia.

Maidon lisäksi lehmä tuottaa meille myös lihaa, lannoitetta lannan muodossa, polttoainetta tai sähköä biokaasun muodossa ja lämpöä monella eri tavalla. Kumpi on sinusta kestävämpää lämpöä, maidosta talteen otettu vai lehmää halatessa siirtyvä?

Lehmä huolehtii laiduntaessaan elinympäristönsä luonnon kasvien ja eläinten monimuotoisuudesta eli biodiversiteetistä, jonka ylläpitämien on tärkeimpiä ilmastonmuutosta ehkäiseviä asioita.

Kerromme sinulle lisää lehmästä, kunhan vain tilan töiltä ehdimme, tässä oli vasta murto-osa tuon sankarillisen eläimen salaisuuksista.